Skip to the content

Himare

Traveling through the sprawling road of Llogara, is seen beyond the horizon a large Delta formed by deposits and flows of a spring. Known as the Delta of Perro's Palace, it's a fascinating sight that has now become the backdrop of every photo.

Fshati i Himares eshte i vecante per nga menyra e ndertimit dhe fortifikimit te tij. Me nje teknike te persosur, Himara e vjeter eshte e ndertuar mbi nje koder 140 metra te larte, rreth 1 kilometer larg Bregut te Jonit dhe rrethohet nga kanionet e 2 perrenjve te thelle ujerat e te cileve derdhen ne det.

 

Ne muret dhe kullat e saj gjenden gjurme te te gjitha qyteterimeve qe kane vene dore mbi keto ndertime te cilat deshmojne historine e saj, si rrudhat e shfaqura nga koha dhe vuajtjet ne fytyren e nje zonje te moshuar, por qe nuk e fshehin shkelqimin dhe bukurine kur ishte ende nje zonjushe e bukur.

 

Ne burimet Antike per here te pare Himara permendet si qender e fortifikuar prej Plinit ne shekullin e I pas Krishtit, dhe pjesa me e larte e saj qe rrethohet nga muret mbrojtese quhet nga vendasit "Barbaka", fjale qe mendohet se e ka prejardhjen nga qe nga mesjeta, duke pare rikonstruksionet dhe restaurimet e njepasnjeshme qe jane bere qe nga shekulli VI i eres se re e ne vitet e mevonshme. Nga ana veriore ndodhet hyrja per ne kala dhe ne pjesen perendimore gjendet nje Cisterne qe eshte perdorur per grumbullimin e ujit te pijshem, ne forme elipsi.

 

Nga anet e tjera ngrihen mure me gjeresi rreth 3.5 m, me gure ne forme paralelopipedi te punuar me kujdes nga te kater faqet, te drejte dhe te regullt. Ne orjentimin Juglindje keto mure jane i perkasin ndertimeve Ilire, kurse ne drejtim te Lindjes ata i perkasin Mesjetes se hereshme.

 

Pozita gjeografike e ben Himaren nje qyteze te mbrojtur nga ana e Veriut dhe Perendimit ku terreni thyhet shume dhe bie si thike mbi shtratin e perrenjeve.

 

Qyteza e Himares, pervec Kalase Antike, ka edhe dy breza te tjere mbrojtes, te cilet nuk kane mure. Vlerat historike, akitektonike dhe artistike te Qytezes se Himares jane me rendesi sepse tregojne vazhdimesine e jetes ne kete vendbanim Antik per dhjetra shekuj.

 

Ne kete fshat gjenden objekte te tjera me rendesi kulturore dhe me interes turistik, disa te shpalluara edhe monumente kulture.

 

Shpella e Spilese – Gjendet ne gjirin me te njejtin emer si dokument i zbulimeve arkeologjike qe nga periudha e neolitit.

 

Kisha e Shen Sergit dhe Bakut,

Kisha e Shen Merise se Athalit,

Kisha e Gjithe Shenjtoreve.

 

Pervec fshatit, i cili ofron nje pasuri te madhe historike, nuk mund te anashkalohen plazhet fantastike te Himares. Si kryeqendra e Rivieres, ajo ofron disa nga plazhet me te bukura te jugut te Shqiperise.

 

Plazhi  i Livadhit  gjendet rreth 3 km ne veri te Himares duke ofruar nje natyre fantastike, ujera te kristalta, qetesi dhe relaks per familjaret si dhe hapesira per kampingje. Ketu nuk mungojne edhe baret e klubet per te rinjte, qellimi i te cileve eshte te argetohen. Keto gjenden ne te dyja cepat kufizues te plazhit, ne distance nga te tjeret qe duan vetem qetesi.

 

Plazhi i Potamit ndodhet ne jug te Himares dhe eshte nje alternative shume e mire duke qene se eshte prane qendres se qytetit dhe ofron sherbime me te mira e te shpejta per familjaret si per akomodimin edhe per ushqimin. Ne plazhin e Potamit thuhet se dikur rridhte nje lum (potam ne greqisht), prandaj edhe zona mban kete emer.

 

Plazhi i Llamanit  ndodhet rreth 5 minuta larg Himares dhe eshte destinacioni me i gjalle per te rinjte edhe pse eshte nje gji i vogel. Gjate muajve te veres llamani eshte sinonim i festave gjate 24 oreve te dites.

You may also find this interesting

Eating and drinking

Eating and drinking

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Read More

Best Of Himara

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."

Read More

Things to do

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."

Read More